اسید سولفوریک

فرمول : H2SO4

حالت ماده : مایع

بسته بندی : تانکر 23 تنی

جهت مشاوره و خرید با کارشناسان نماشیمی در تماس باشید.

789 690 91 – 021

قیمت :

2,100 تومان

18 نفر در حال مشاهده این محصول هستند!
(1 بررسی مشتری)

اسید سولفوریک چیست و نحوه خرید و فروش آن چگونه است؟

این ماده یکی از قدیمی ترین و رایج ترین مواد شیمیایی در جهان می باشد که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در بسیاری از صنایع استفاده می شود اگر قصد دارید بیشتر با این ماده آشنا شوید، با ما همراه باشید:

اسید سولفوریک

اسید سولفوریک (Sulfuric Acid)

این ماده یکی از قدیمی ترین و رایج ترین مواد شیمیایی در جهان می باشد که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در بسیاری از صنایع استفاده می شود و به صورت طبیعی در گازهای خارج شده از آتشفشان یافت می شود. از طرف دیگر دی اکسید گوگرد که ماده اولیه تولید این اسید است، در مواقع بارندگی به صورت محلول در باران درآمده و سولفوریک تولید می‌ کند و قطرات باران به صورت باران اسیدی می بارند و باعث تخریب آثار تاریخی، ساختمان‌ ها و تجهیزات صنعتی می شوند.

فرمول شیمیایی این مایع شفاف، بی رنگ و غلیظ، به صورت H2SO4 بوده و نوعی اسید معدنی با خاصیت خورندگی و اکسید کنندگی بالا می باشد که از پیوند بین عنصرهای اکسیژن، گوگرد و هیدروژن تشکیل شده است و اتم گوگرد به عنوان اتم مرکزی قرار دارد.

مولکول های این ماده قطبی بوده و می توانند با هم پیوند هیدروژنی برقرار کنند. این ماده به نام های دیگری همچون جوهر گوگرد، اسید گوگرد، اسید باتری، سولفات هیدروژن، هیدروژن سولفات، اسید سولفین، روغن ویتریول و سولفوریک اسید نیز معروف است.

این ماده طیف گسترده ای از کاربرد ها را شامل می شود که یکی از بزرگترین مصارف آن در کشاورزی و برای تولید کود است. از کاربردهای دیگر آن می توان به تولید مواد شیمیایی صنعتی و خانگی، استخراج فلزات از سنگ معدن، پالایش نفت، زنگ زدایی و رسوب زدایی فولاد، تولید باتری اسیدی، تولید خمیر چوب و … اشاره کرد که در ادامه مطلب به طور کامل تری به توصیف برخی از مرسوم ترین کاربرد های آن پرداخته شده است.

 

تاریخچه تولید اسید سولفوریک

این اسید ارزشمند، در قرن هشتم هجری، از طریق تقطیر زاج سبز و مس (II) سولفات و توسط دانشمند و شیمیدان ایرانی، جابربن حیان کشف شد. پس از جابربن حیان افرادی همچون جان روبک، ژوزف گیلوساک و جان گلاور آزمایشات مختلفی بر روی این ماده انجام داده و موفق شدند غلظت های مختلفی از آن را نیز تولید کنند.

در نهایت در قرن نوزدهم میلادی تولید صنعتی این ماده در جهان شروع و به رایج ترین ماده شیمیایی جهان تبدیل شد.

روش های تولید اسید سولفوریک

با توجه به اینکه این اسید پر استفاده ترین ماده شیمیایی صنعتی تولید شده در جهان و دارای کاربردهای فراوانی است، در گریدهای مختلف مانند گرید صنعتی، آزمایشگاهی، خوراکی تولید می شود.

ماده اولیه برای تولید آن، گاز دی اکسید گوگرد (SO2) می باشد که می توان با سوزاندن گوگرد مذاب، از گازهای متالورژیکی یا با تجزیه سولفوریک مصرف شده به دست آورد.

در دهه‌های گذشته، فرایند تماس یا فرایند مجاورتی (Contact process)، برای تولید سولفوریک اسید در غلظت‌های بالا، برای فرایندهای صنعتی، جایگزین فرآیند سنتی «محفظه سرب» شده است که قدمت آن به قرن هجدهم بازمی‌گردد.

فرآیند تماسی:

در فرایند تماس، SO2 در دمای بالا (حدود 450 درجه سانتیگراد) در حضور کاتالیزور وانادیم به تری اکسید گوگرد (SO3)، اکسید می شود. تری اکسید گوگرد را نمی توان مستقیماً در آب حل کرد زیرا منجر به تشکیل مه می شود به همین دلیل، SO3 تشکیل شده ابتدا برای واکنش با سولفوریک غلیظ ساخته می شود و سولفوریک دود (اولئوم) را تشکیل می دهد. بعد از این مراحل اولئوم به دست آمده را می توان به طور ایمن در آب حل کرده تا این ماده غلطیظ غلیظ به دست بیاید.

همچنین می توان این ماده را با فرآیند سولفوریک مرطوب و یا با استفاده از منابع مهم دی اکسید گوگرد که از استخراج و تصفیه فلزات و سنگ های فلزی مثل سولفید ها به دست می آید نیز تهیه کرد. کشور چین با استفاده از سنگ معدن سولفید آهن (سنگ پیریت) یکی از تولید کننده های گوگرد در جهان می باشد. 

لازم به ذکر است که در تمام این روش‌ها، باید واکنش‌ها به صورت کنترل شده صورت گیرند تا بهره‌ وری به حداکثر رسیده و کیفیت مناسبی از این ماده به دست بیاید.

امروزه تغییرات عمده ای در طراحی فرآیند و کارخانه های تولید این اسید ایجاد شده است تا بازیافت انرژی به حداکثر رسیده و از این انرژی برای تولید بخار و یا برق با فشار بالا استفاده کرد. همچنین فرآیند قدیمی تر «تک جذب» تا حد زیادی با فرآیند «جذب مضاعف» جایگزین شده است تا بازده اسید افزایش یافته و انتشار گازهای گلخانه ای کاهش یابد.

روش های تولید اسید سولفوریک اسید

رقیق سازی محلول اسید سولفوریک

این اسید غلیظ، تمایل زیادی به آب دارد و فرآیند رقیق‌سازی آن گرمازا بوده و مقادیر زیادی انرژی گرمایی آزاد می‌کند. به هنگام رقیق سازی در آب، اگر فرآیند به دقت کنترل نشود، انرژی گرمایی می تواند منجر به جوشیدن مخلوط، پاشیدن اسید به اطراف و حتی انفجار شود.

صرف نظر از نسبت مواد اولیه و غلظت نهایی، مخلوط همیشه در طی فرآیند از حداکثر گرمازایی یعنی بیش از 145 درجه سانتیگراد، عبور می کند.

بسیاری از صنایعی که از این ماده استفاده می کنند، می توانند با خرید آن در غلیظ ترین شکل و رقیق کردن آن، صرفه جویی قابل توجهی در هزینه ها انجام دهند.

باید توجه داشت که به دلیل ماهیت خورنده بالای اسید غلیظ و دمای بالای فرآیند آن، کارخانه‌های رقیق‌سازی اسید از مواد مختلفی تشکیل می‌شوند که هر کدام با نرخ‌های انبساط و انقباض متفاوتی ساخته شده اند تا تجهیزات خوردگی خارجی و در نتیجه نشت پیدا نکنند.

این کارخانه ها معمولا از گرافیت، کربن یا شیشه پر از رزین برای سطوح تماس استفاده می کنند. این مواد نسبتاً شکننده و گران قیمت، در معرض شوک حرارتی شدید هستند و در صورت آسیب، هزینه‌های تعمیر بالایی به دنبال دارند.

به منظور رقیق کردن سولفوریک غلیظ و تهیه اسید با غلظت دلخواه، باید نکات ایمنی با دقت رعایت شوند و از روپوش آزمایشگاهی، عینک ایمنی یا محافظ صورت، دستکش مقاوم یا دستکش PVC و محافظ کفش استفاده شود.

توجه داشته باشید که دستکش های نیتریل و لاتکس مقاومت ضعیفی نسبت به اسید غلیظ دارند، اما در برابر اسید رقیق مقاوم اند. قابل ذکر است که اگر دستکش نیتریل با اسید غلیظ آلوده شده باشد، باید فورا دستکش برداشته شده و دست ها به خوبی شسته شوند. 

برای رقیق سازی باید مقدار اسید و آب مقطر را محاسبه کرده و برای به حجم رساندن از ظروف آزمایشگاهی همچون بالن استفاده می کنیم. توجه داشته باشید که هرگز نباید آب مقطر را به روی اسید ریخت زیرا این واکنش به شدت گرماده بوده و ممکن است اسید به اطراف پاشیده شود و صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.

به همین علت باید بالن را روی استیرر قرار داد تا حین اضافه کردن اسید به بالن، محلول یکنواخت شده و از جمع شدن اسید در انتهای ظرف و داغ کردن آن جلوگیری کند. از طرف دیگر به علت وجود بخارهای این اسید قوی، بهتر است آزمایش زیر هود آزمایشگاهی انجام شود.

رقیق سازی اسید سولفوریک

ویژگی های اسید سولفوریک

نام شیمیایی اسید سولفوریک
فرمول شیمیایی H2SO4
جرم مولی 98.078 گرم بر مول
فعالیت اسیدی بسیار قوی
رنگ شفاف و بی رنگ
بو بوی تند و تیز
شکل فیزیکی مایع
دمای جوش حدود 330 درجه سانتی گراد
دمای ذوب حدود 102 درجه سانتیگراد
چگالی حدود ۱.۸۴۳ گرم بر سانتی‌متر مکعب در ۲۵ درجه سانتی‌گراد
خواص خورندگی، اکسید کنندگی قوی و عامل خشک کننده
نوع ترکیب ترکیب معدنی با پیوند کووالانسی
CAS Number 7664-93-9
حلالیت در آب کاملا محلول، واکنش گرماده

 

کاربردهای اسید سولفوریک

اسید گوگرد یکی از متداول ترین مواد شیمیایی صنعتی مهم در جهان می باشد که در اکثر صنایع مانند کودهای شیمیایی و مواد شیمیایی کشاورزی، شوینده های صنعتی و خانگی، داروسازی، دامپزشکی، بنزین، سوخت جت، نفت خام، باتری های اسیدی، لاستیک، سفید کننده کاغذ، سفید کننده قند، تصفیه آب، عوامل سولفوناسیون، الیاف سلولزی، ابریشم مصنوعی، سلفون، چرم، تولید آهن و فولاد، سولفات آلومینیوم، مواد منفجره، مواد رنگ آمیزی، روغن های روان کننده و افزودنی های روغن استفاده می شود و به همین علت از آن به عنوان پادشاه مواد شیمیایی یاد می شود. 

سالانه بیش از 201.6 میلیون تن از این ماده در دنیا تولید می شود و از آنجایی که یک کالای بسیار مهم است، مقدار تولید آن در یک کشور، نشانگر خوبی برای قدرت صنعتی آن کشور در یک قرن اخیر می باشد.

در ادامه به تفصیل تعدادی از کاربردهای مرسوم آن در جهان اشاره شده است.

 

کاربرد اسید سولفوریک در تولید مواد شیمیایی

این ماده در کنار پر استفاده ترین ماده شیمیایی جهان، به عنوان یک ترکیب شیمیایی بسیار مهم در تولید اسیدهای مفید، مانند هیدروکلریک اسید، نیتریک اسید و فسفریک اسید مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توان از آن برای تولید طیف وسیعی از مواد شیمیایی از جمله کودها، شوینده ها، رنگ ها و نمک های سولفات استفاده کرد.

 

کاربرد اسید سولفوریک در پالایش نفت

این ماده استفاده های زیادی در صنایع نفت و پالایشگاهی دارد. از جمله ی این کاربردها این است که برای پالایش نفت خام اغلب از این اسید به عنوان کاتالیزور استفاده می شود که باعث حذف ناخالصی ها شده و سوختی با کیفیت بالاتر را تولید می کند.

 

کاربرد اسید سولفوریک در فرآوری فلزات

این اسید برای استخراج فلزاتی مانند مس و روی از سنگ معدن آنها استفاده می شود همچنین از آن می توان بعنوان زنگ زدا برای حذف هرگونه زنگ زدگی یا ناخالصی از سطح فلزات استفاده کرد که یکی از آخرین و مهمترین مراحل فرآوری فلز است. فرآوری فلز یعنی فلز گرم می شود، سرد می شود و شکل می گیرد تا هر محصول خاصی از فولاد، آهن یا مس که برای مصارف مختلف همچون حمل و نقل، قطعات کامپیوتر، ساخت و ساز، لوله کشی و… لازم است را تشکیل دهد. 

 امروزه استفاده از این اسید برای این منظور اندکی کاهش یافته است زیرا استفاده از اسید کلریدریک به علت نتیجه سریعتر و کاهش ریسک از دست دادن فلز پایه در طول فرایند زنگ زدایی، ترجیح داده می شود هرچند اسید کلریدریک  از این ماده گرانتر است.

 

کاربرد اسید سولفوریک در ساخت باتری

از این ماده برای تولید باتری های سربی-اسیدی (باتری های اسیدی) استفاده می شود. این اسید در ترکیب با سرب ولتاژ لازم برای عملکرد خودروها، کامیون ها و تراکتورها را تولید می کند.

باتری های اسیدی در سال 1859 توسط کارخانه فرانسوی گاستون اختراع شد. سولفوریک رقیق، به عنوان یک الکترولیت عمل کرده و باعث جریان الکترون ها بین صفحات باتری می شود به همین دلیل معمولاً به آن اسید باتری نیز می گویند. قدرت این باتری ها، با توجه به درصد اسید آن ها، که بین 28 تا 32 درصد است، متفاوت می باشد.

 

کاربرد اسید سولفوریک در نساجی

از این ماده در تولید الیاف مصنوعی مانند نایلون، پلی استرو پارچه ریون استفاده می شود.ریون از الیاف سلولزی مشتق شده از چوب ساخته می شود. این الیاف در محلول مس تترا آمین حل می شوند تا مایع غلیظ آبی رنگی تولید شود، سپس با افزودن سولفوریک الیاف ریون تشکیل می شود.

ریون یکی از منسوجات نیمه مصنوعی است که می تواند از نظر درخشندگی با ابریشم رقابت کند به همین دلیل به آن “ابریشم هنری” نیز گفته می شود. این پارچه نرم و خنک، به راحتی رنگ شده و چروک نمی شود. ریون، بر خلاف ابریشم، عایق حرارت بدن نیست و به همین علت برای کشورهای گرم و مرطوب بسیار مناسب می باشد.

کاربردهای اسید سولفوریک

کاربرد اسید سولفوریک در محصولات شوینده خانگی و صنعتی

این ماده به دلیل ماهیت خورنده و اسیدیته آن، یک ماده پاک کننده قوی است که در اغلب محصولات شوینده مانند چاه بازکن ها، پاک کننده ها، شوینده ها و اسپری های شیمیایی یافت می شود. 

 

کاربرد اسید سولفوریک در تولید کاغذ

این ماده در تولید کاغذ برای شکستن الیاف چوب و کاهش مقدار لیگنین موجود استفاده می شود.

 

کاربرد اسید سولفوریک در تولید داروها

این اسید در تولید بسیاری از محصولات دارویی از جمله آنتی بیوتیک ها، مسکن ها و داروهای شیمی درمانی استفاده می شود. داروهای شیمی درمانی در درمان انواع سرطان ها قابل استفاده هستند. 

سلول‌های سرطانی نسبت به سلول‌های طبیعی به آسیب DNA حساس‌تر هستند، بنابراین در شیمی‌درمانی،  با آسیب رساندن به DNA سلول‌های سرطانی، آنها را از بین می‌برند. به این عمل، آلکیلاسیون DNA می گویند.

داروهای آلکیله کننده آنتی نئوپلاستیک (ضد سرطان) یکی از انواع داروهای شیمی درمانی می باشند و از این اسید در فرایند تولید آنها استفاده می شود.

 

کاربرد اسید سولفوریک در مواد منفجره

این اسید با اکثر فلزات واکنش داده و گاز هیدروژن قابل اشتعال و انفجار تولید می کند. از آن  برای تولید مواد منفجره مانند نیتروگلیسیرین، TNT، RDX و PETN استفاده می شود. 

 

کاربرد اسید سولفوریک در تصفیه آب

به طور گسترده از این ماده برای تنظیم pH آب، شست و شو ممبرین های دستگاه تصفیه آب و در نتیجه کاهش میزان گرفتگی آنها، استفاده می شود.

 

کاربرد اسید سولفوریک در کشاورزی و تولید کود

در صنعت کود، از سولفوریک برای تولید کودهای غیر آلی فسفاته همچون سولفات آمونیوم و سوپر فسفات آهک، که هر دو از کودهای پرکاربرد در کشاورزی هستند، استفاده می شود.

در کشاورزی نیز، کشاورزان مزارع سیب زمینی خود را قبل از برداشت با محلول سولفوریک سمپاشی می کنند تا در طی یک یا دو روز اجزای بوته سيب زمينی که بیرون از خاک است (قسمت های سبز گیاه) خشک شده و از بین بروند. این کار از گره خوردن آنها در تجهیزات برداشت، جلوگیری می کند و باعث سهولت در عملیات برداشت می شود.

 

واکنش های اسید سولفوریک

سولفوریک غلیظ (H2SO4) مایعی شفاف، بی رنگ و چسبناک (روغنی) است که در طول تولید خود اگر به ناخالصی هایی مانند مواد آلی آلوده شود، به رنگ زرد مایل به قهوه ای تیره تبدیل می شود تا مردم را از ماهیت خورنده خود آگاه سازد.

این اکسید کننده تهاجمی و خورنده، چگالی بالاتری نسبت به آب دارد و رطوبت سنج است، یعنی آب را از هوا جذب می کند و این باعث می شود که استحکام و طراحی بسیاری از مخازن ذخیره را به چالش بکشد، پس باید با احتیاط زیادی ذخیره و نگهداری شود.

در ادامه تعدادی از واکنش های این ماده را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

واکنش اسید سولفوریک با فلزات

این اسید قوی با بسیاری از فلزات واکنش می دهد. به عنوان مثال با فلزات فعال مانند پتاسیم، سدیم و لیتیوم واکنش شدیدی نشان می دهد و به علت تولید هیدروژن می تواند به سرعت آتش بگیرد. از طرف دیگر با فلزات کم فعال مانند آهن، مس و نیکل واکنش کندتری نشان می دهد که معمولاً گرمازا هستند و باعث تولید هیدروژن و نمک فلز می شوند.

شایان ذکر است که فلزات مقاوم مانند طلا، پلاتین و رودیم در برابر این اسید قوی مقاوم بوده و با آن واکنش نمی دهند.

 

واکنش اسید سولفوریک با آلومینیوم

آلومینیوم (Al) یک فلز نسبتا واکنش پذیر، جزء عناصر گروه 13 در جدول تناوبی است و ظاهری سفید مایل به نقره ای دارد. این فلز وزنی سبک و مقاومتی بالا در برابر خوردگی دارد، به همین دلیل در صنعت کاربردهای زیادی پیدا کرده است و با سایر فلزات رایج موجود در صنعت مانند روی، منیزیم، مس و سیلیکون به آسانی  آلیاژ تشکیل می دهد. 

هنگامی که فلز آلومینیوم با محلول این اسید واکنش می دهد، نمک آلومینیوم سولفات و گاز هیدروژن آزاد می شود. فرمول این واکنش به صورت زیر می باشد:

همانطور که در واکنش بالا مشاهده می کنید، سولفوریک بر اساس ماهیت خود که یک عامل اکسیداسیون قوی است عمل می کند و آلومینیوم جایگزین یون های هیدروژن (H+) در سولفوریک می شود و در نتیجه گاز هیدروژن از آزاد شده و سولفات فلز به نام آلومینیوم سولفات Al2(SO4)3 تولید می شود.

محصولات این واکنش بسیار گرمازا، اهمیت نسبتاً قابل توجهی دارند و به روش های مختلف در موسسات آموزشی و در فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال آلومینیوم سولفات تولید شده اغلب به عنوان یک کاتالیزور در سنتز های شیمیایی برای اهداف آزمایشگاهی و صنعتی استفاده می شود. علاوه بر این، گاز هیدروژن آزاد شده را جمع آوری کرده و از آن برای سوزاندن در بالن های تجاری در برخی مناطق استفاده می شود. 

واکنش های اسید سولفوریک

واکنش اسید سولفوریک با آهن

از آنجایی که آهن جزء فلزات کم فعال است، کندتر با این اسید واکنش می دهد. محصولات تولید شده در این واکنش به غلظت اسید بستگی دارند که در ادامه هر دو صورت این واکنش را به اختصار شرح می دهیم.

 یک واکنش اکسیداسیون است. در این واکنش گاز هیدروژن و نمک سولفات آهن یا سولفات آهن (II)، تشکیل می شوند:

 

Fe (s) + H2SO4 (aq) → FeSO4 (aq) + H2 (g

سولفات آهن(II) یک ترکیب شیمیایی مهم است که امروزه در صنایع مختلف، از کشاورزی و رنگسازی گرفته تا پزشکی و صنایع غذایی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

در واکنش آهن با اسید غلیظ ، اسید به عنوان یک عامل اکسید کننده عمل می کند و باعث تولید سولفات آهن (III)، آب و گاز دی اکسید گوگرد می شود:

 

2Fe (s) + 6H2SO4 (l) → Fe2(SO4)3 (aq) + 3SO2 (g) + 6H2O (l

 

از محلول سولفات آهن (III) معمولا به عنوان منعقد کننده در تصفیه آب و تصفیه فاضلاب، به عنوان ماده رنگرزی در رنگرزی و چاپ کالیکو، در تهیه نمک ها و رنگدانه های آهن، در فرآیند آبشویی نمک آهن، در نرم کننده های خاک و در فرآیند تبدیل زغال سنگ استفاده می شود. 

 

واکنش اسید سولفوریک با شکر

این ماده اسیدی، یک عامل آب­ گیری قوی است که از آن برای دهیدراته کردن مواد مختلف استفاده می کنند که نوعی واکنش حذفی است. یکی از این مواد قند یا شکر می باشد که یک کربوهیدرات است و در واکنش با اسید غلیظ، مولکول های سازنده ی آن که از جنس ساکاروز هستند، توسط اسید آبگیری می شوند و کربن سیاه رنگ برای شما باقی می ماند.

از طرف دیگر مقداری از آب تولید شده به صورت مایع در اسید باقی می ماند و از آنجایی که واکنش گرمازا است، بیشتر آن تبدیل به بخار می شود. البته باید توجه نمود که این بخار، بخار آب خالص نیست و ممکن است ذرات ریز اسید نیز در آن وجود داشته باشد.

 

C12H22O11 (s) +  2H2SO4 (l) →  11C (s) +  2SO2 (g) + 13H2O (g) + CO2(g)

هشدار: به دلیل  بالا بودن غلظت اسید و وجود ذرات آن در محصولات واکنش و بخار ایجاد شده، از انجام این آزمایش در خانه خودداری کنید و در آزمایشگاه نیز حتماً از دستورالعمل های ایمنی پیروی کنید.

 

واکنش اسید سولفوریک با سدیم هیدروکسید (سود مایع یا سود سوز آور)

تیتراسیون یا تیتر کردن یک ماده به منظور تعیین غلظت آن به وسیله یک معرف شیمیایی (تیترانت) و بررسی نشانه های حاصل از آن مثل تغییر رنگ است.  برای تیتراسیون سولفوریک از سدیم هیدروکسید با فرمول مولکولی NaOH که یکی از مهمترین نشانگرها یا تیترانت ها به حساب می آید، استفاده می کنند. معادله این واکنش به صورت زیر می باشد:

۲NaOH + H2SO4 → Na2SO4 + 2H2O

 

واکنش اسید سولفوریک با طلا

یکی از بهترین ترکیب هایی که به جداسازی طلا از سنگ معدن و استخراج آن کمک می کند، ترکیب تیزاب سلطانی است که از ترکیب سولفوریک و اسید نیتریک که هر دو جزء اسیدهای قوی هستند، به وجود می آید. این محلول اسیدی بسیار قوی، فلز طلا را در خود حل می کند و با استفاده از ته نشینی و فیلتراسیون می توان آن را استخراج نمود.

 

گریدهای تولیدی اسید سولفوریک

  1. اسید سولفوریک صنعتی:

این گرید به عنوان یکی از قویترین اسیدهای موجود در بازار، بیشترین مصرف را در صنایع مختلف و به منظور تولید محصولات گوناگون و کاربری های متفاوت از جمله مواد شوینده، پالایش نفت، تولید اسید باتری و غیره دارد.

  1. اسید سولفوریک آزمایشگاهی:

این گرید از سولفوریک اسید در بسیاری از آزمایش های شیمی همچون آماده سازی نمونه جهت تعیین درصد آب اکسیژنه در محصولات مختلف قابل استفاده است. گرید آزمایشگاهی همچنین به دلیل قدرت بالای آن، برای شست و شوی ظروف آزمایشگاهی که حاوی رسوب هستند استفاده می شود.

  1. اسید سولفوریک خوراکی:

در برخی از نقاط مانند اروپا (طبق استاندارد E513 اتحادیه اروپا) تولید کننده های مواد غذایی از محلول های بسیار رقیق سولفوریک خوراکی برای استفاده در مواد غذایی به عنوان کنترل کننده pH و نگهدارنده به منظور جلوگیری از رشد باکتری و میکروب های مضر استفاده می کنند. سولفوریک خوراکی مصارف بسیار خاصی داشته و در حال حاضر موجود نمی باشد.

گریدهای تولیدی اسید سولفوریک

نکات ایمنی و MSDS اسید سولفوریک

 

هنگام استفاده از این ماده در هر غلظتی همیشه باید احتیاط زیادی کرد. خواص خورندگی بسیار قوی تری نسبت به اسیدهای قوی مشابه مانند اسید نیتریک و هیدروکلریک دارد. در صورت تماس با پوست انسان، در خالص ترین شکل خود می تواند باعث سوختگی شیمیایی و حرارتی شود.

وقتی با هر بافت زنده برخورد می کند، لیپیدها و پروتئین ها را تجزیه می کند. اگر قرار باشد با چشم ها تماس پیدا کند، می تواند باعث کوری دائمی شود زیرا به طور بالقوه قرنیه را از بین می برد. بلع در بدن انسان حتی می تواند نتایج بالقوه کشنده ای داشته باشد. PPE مناسب (تجهیزات حفاظت شخصی) باید همیشه پوشیده شود.

اسید همچنین باید به درستی در ظروف ساخته شده با مواد شیشه ای غیر واکنشی ذخیره شود. محلول‌های این ماده با مولاریته برابر یا قوی‌تر 1.5 M باید دارای برچسب «خورنده» باشند. محلول هایی با مولاریته کمتر از 1.5 M، اما بیشتر از 0.5 M باید دارای برچسب “محرک” باشند.

حتی در صورت مخلوط شدن با آب، محلول می تواند خطرناک باشد زیرا در صورت مخلوط شدن با آب، واکنش گرمازا ایجاد می کند (ایجاد گرما). برچسب زدن، ذخیره سازی و جابجایی مناسب، محیط کاری ایمن را هم برای مواد و هم برای کاربران تضمین می کند.

نکات ایمنی کار با اسید سولفوریک اسید

نحوه خرید و فروش اسید سولفوریک در بازار

شرکت نماشیمی قابلیت فروش این ماده را در سراسر کشور را به صورت عمده فراهم کرده است. برای اطلاع از نحوه خرید این اسید کافی است با شماره 91690789-021 تماس حاصل فرمایید و از کارشناسان ما مشاوره دریافت کنید. همچنین برای اطلاع از قیمت آنلاین این ماده و سایر مواد شیمیایی می توانید به صورت روزانه از سایت شرکت نماشیمی بازدید فرمایید.

 

خرید اسید سولفوریک

در حال حاضر شرکت نماشیمی به عنوان تولید کننده وعرضه کننده مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی، توانایی تامین این ماده را به صورت عمده دارد. جهت خرید شما می توانید با شماره تلفن 91690789-021 تماس بگیرید.

 

فروش اسید سولفوریک

فروش این ماده بیشتر به صورت عمده در تانکرهای 25 تنی و بشکه های 220 کیلویی می باشد که بنا به نیاز مصرف کننده قابل تامین است. جهت اطلاع از قیمت به سایت شرکت نماشیمی مراجعه کنید و یا با شماره 91690789-021 تماس بگیرید.

فروش اسید سولفوریک

جمع بندی:

این ماده یکی از قدیمی ترین و رایج ترین مواد شیمیایی در جهان می باشد که فرمول شیمیایی آن به صورت H2SO4 بوده و نوعی اسید معدنی با خاصیت خورندگی و اکسید کنندگی بالا می باشد که از پیوند بین عنصرهای اکسیژن، گوگرد و هیدروژن تشکیل شده است و اتم گوگرد به عنوان اتم مرکزی قرار دارد.

این ماده طیف گسترده ای از کاربرد ها را شامل می شود که یکی از بزرگترین مصارف آن در کشاورزی و برای تولید کود است. 

 

سوالات متداول

 

اسید سولفوریک چگونه تولید می شود؟

این ماده از گوگرد تولید می شود. در مجاورت هوا ابتدا دی اکسید گوگرد از سوزاندن گوگرد مذاب بدست می آید. در حضور یک کاتالیزور برای پنتا اکسید وانادیم، دی اکسید گوگرد سپس به تری اکسید گوگرد تبدیل می شود.

 

اسید سولفوریک H2SO4 چه نوع اسیدی است؟

 یک اسید معدنی قوی است که در تمام غلظت ها در آب محلول است. این ماده حاوی دو اتم هیدروژن، یک اتم گوگرد و چهار اتم اکسیژن است.

 

pH اسید سولفوریک چقدر است؟

از آنجایی که یک اسید قوی است، محلول 0.50 مولار آن دارای pH نزدیک به صفر است.

 

آیا اسید سولفوریک فلز را حل می کند؟

آلومینیوم، که یک فلز بسیار واکنش پذیر است، در اسیدهای اکسید کننده (مثلا نیتریک) حل نمی شود، زیرا روی سطح آن یک لایه محافظ از اکسید آلومینیوم رشد می کند. به عنوان مثال، گالیم در این ماده حل می شود، اما در اسید هیدروکلریک حل نمی شود.

 

آیا H2SO4 یک اسید مونوپروتیک است؟

اسید مونوپروتیک اسید هیدروبرومیک است زیرا فقط یک پروتون (H) می تواند داده شود. دو پروتون اسیدی در اسید شروع، (H2SO4) وجود دارد. به عبارت دیگر، مولکول سولفات به این پروتون های اسیدی متصل شده است.

 

قیمت اسید سولفوریک 98 درصد

برای مشاهده قیمت آنلاین این ماده به سایت شرکت نماشیمی مراجعه کنید.

 

منابع 

ویکی پدیای فارسی، sciencedirect.com

1 دیدگاه برای اسید سولفوریک

  1. سید حبیب

    تو بشکه هم میشه تامین کرد؟

    0
    0
    • Store manager پشتیبانی سایت

      بله ولی قیمت متفاوت میشه.
      برای استعلام قیمت سولفوریک با بشکه می تونید با شماره شرکت تماس بگیرید.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


عناوین محتوا